Vés al contingut

Presentació

MANÍCULA és un espai dedicat a l'edició, l'anotació i la traducció de textos catalans antics. Un espai que, a partir de les tasques editorials portades a terme al Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona i a l'Editorial Barcino, pretén mostrar quines són les principals feines que desenvolupa el filòleg editor de textos, amb quins problemes s'ha d'enfrontar i com els pot resoldre per tal de fer accessibles els textos antics als lectors actuals.

Es tracta d'un taller d'edició, de traducció i d'anotació en qual participen investigadors, professors, filòlegs editors de textos medievals i també estudiants de grau, de màster i de doctorat que treballen en l'edició i l'anotació de textos en assignatures concretes del pla d'estudis de Filologia Catalana. En aquest portal es mostra el treball progressiu del taller, des de diferents punts de vista i a partir de la feina de diferents membres de l'equip i col·laborados, de manera que els lectors puguin accedir als textos antics i dialogar-hi a partir d'una experiència totalment nova.

L'Albert Soler explica què és Manícula en un vídeo realitzat en el marc de la Trobada de Divulgadors Científics de la UB.

 

Obrim, doncs, les portes del nostre taller perquè pugueu descobrir el dia a dia del nostre ofici!

L'obrador

En aquest espai podeu trobar informació general sobre l'edició, l'anotació i la traducció de textos antics i sobre les tasques que portem a terme els investigadors i editors del Centre de Documentació Ramon Llull i de l'Editorial Barcino.

També hi trobareu articles concrets sobre temes i curiositats que trobem en els textos en què estem treballant i que volem compartir amb vosaltres.

A més, des del nostre Taller d'anotació podeu consultar l'aparat de notes que construïm progressivament per a diverses obres publicades.

Per què "manícula"?

De la mateixa manera que els lectors de manuscrits marcaven amb una manícula els passatges que els interessaven del llibre, nosaltres volem aprofitar els avantatges que ens ofereixen les noves tecnologies per assenyalar-vos i explicar-vos tot allò que trobem d'interessant en els textos medievals al llarg de tot el procés d'edició i d'anotació.

Signe traçat al marge d'un text que representa una mà, a vegades amb el dit índex estès, per cridar l'atenció sobre un fragment determinat.

(Arnall i Juan 2002: 164 [1159])