Vés al contingut

Com en direm de l'acció de pregar de manera hipòcrita?

Categoria

Francesc Tous prepara una nova edició dels Mil proverbis de Ramon Llull, que ha de veure la llum aquest mateix any 2018 dins la col·lecció NEORL.

Al capítol "De oració" d'aquesta obra hi ha un proverbi que parla de la "folla oració", de la pregària feta de qualsevol manera o de manera inconvenient, que és una antipregària. Fins ara, en les edicions que teníem d'aquesta obra havíem llegit aquest proverbi així: "Ab folla oració desperjures Déu".

El mot desperjurar, que es troba registrat diverses vegades al DCVB, vol dir 'perjurar', 'jurar amb falsedat', cosa que fa un sentit relatiu en la frase.

 

La nova edició que preparem, però, es basa en un manuscrit que fins ara no s'havia tingut en compte i que és molt millor que tots els altres que han transmès l'obra. En aquest manuscrit, conservat a la Biblioteca Bartomeu March de Palma, el proverbi diu: "Ab folla oració despregues Déu".

El mot despregar mai no havia estat registrat fins ara; amb tota probabilitat és una creació de Llull feta damunt de pregar més el prefix negatiu des-.

El sentit del proverbi és molt més clar amb aquesta forma: qui prega malament aconsegueix el contrari del que pretén, desprega!