Una veritable col·lecció de manícules
La Biblioteca Ambrosiana de Milà custodia un dels còdexs datats més antics de la literatura catalana: el Llibre de contemplació de Ramon Llull, copiat per Guillem Pagès, prevere mallorquí que va fer la següent subscripció (en llatí), en acabar la seva feina:
Aquest llibre s’ha acabat de copiar; qui l’ha copiat, sigui beneït. Amen. Jo, Guillem Pagès, prevere, amb l’ajut de la gràcia divina, he acabat de copiar completament del seu exemplar original aquest Llibre de consolació [!], a la Ciutat de Mallorca. A 8 de juliol de l’any del Senyor 1280 i faig aquesta signe.
En els marges d'aquest volum, hi ha moltes traces, en forma d'anotacions, de les nombroses lectures de què ha estat objecte l'obra al llarg de la història; entre les anotacions destaquen les que va fer l'inquisidor Nicolau Eimeric, a la segona meitat del segle XIV, responsable d'una furibunda campanya antilul·liana. Tanmateix, a banda, de les notes de lectura, hi ha un altre indici de l'atenció que l'obra suscitava en els seus lectors: les manícules que dibuixaven en els marges d'aquells passatges que trobaven rellevants. Al còdex copiat per Pagès n'hi ha una infinitat.
Us n'oferim una petita mostra.