Vés al contingut

Codicologia

Ramon Llull és un escriptor extraordinàriament creatiu en les estratègies comunicatives que desplega. No és només autor d'una extensíssima obra textual, sinó que també és el creador d'un ampli i variat aparat de figures gràfiques que acompanyen molts dels seus textos. Per això, en la tasca d'edició de les seves obres cal fer atenció al text que transmeten els manuscrits, però cal no descuidar el format d'unes figures que el mateix Llull va dissenyar amb molta cura. Us expliquem com hem reconstruït les figures de l'Art demostrativa, que es publicarà enguany a la Nova Edició de les Obres de Ramon Llull.

Categoria

Dins el cicle de la Nit de la Recerca, el CosmoCaixa acull el divendres 27 de setembre de 2019, una programació nocturna especial en què els investigadors surten del laboratori per explicar els entrellats de la ciència per mitjà d’espectacles i xerrades. Manícula hi participa amb una microxerrada del prof. Albert Soler que porta per títol "Els manuscrits medievals i la màquina del temps", en què explicarà una descoberta al voltant de la miniatura de l'Arbre de Filosofia d'Amor que encapçala el manuscrit F-129 del Col·legi de la Sapiència (Mallorca). Us en fem un avançament.

Categoria

La Biblioteca Ambrosiana de Milà custodia un dels còdexs datats més antics de la literatura catalana: el Llibre de contemplació de Ramon Llull, acabat de copiar per Guillem Pagès el juliol de 1280. Aquest venerable manuscrit, objecte de moltes i variades circumstàncies al llarg de la seva història, conté una veritable "col·lecció" de manícules als seus marges. Som a Milà, treballant en l'edició del segon volum de l'obra, que ha de veure la llum el 2020, i us n'oferim una mostra.

Categoria

En ple setge de Barcelona, durant la Guerra de Successió, més d'un centenar de manuscrits de Ramon Llull van ser transportats més enllà de les línies enemigues i van emprendre un llarg viatge fins a Alemanya. L'11 de setembre de 1714, les tropes borbòniques tenien instruccions precises del rei Felip V de buscar aquests còdexs i preservar-los, però ja era massa tard. Des de 1803, són a Munic després d'haver passat per Düsseldorf, Magúncia i Mannheim. Un d'aquests manuscrits era el del Romanç d'Evast e Blaquerna, que estem anotant; si s'hagués perdut en tan atzarós periple, avui no podríem llegir aquesta novel·la.

Categoria

Uns gargots que es repeteixen als manuscrits conservats del Colegio Mayor de San Ildefonso, fundat pel Cardenal Cisneros el 1499, han resultat ser uns controls antirobatoris de bibliotecaris de començaments del segle XVII.

Categoria
Manícula amb cos de drac

Signe traçat al marge d'un text que representa una mà, a vegades amb el dit índex estès, per cridar l'atenció sobre un fragment determinat.

Categoria